Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 18 de setembre del 2021

En Marcel·lí Esquius i jo

 Fa temps que hi penso i em dic que l’assumpte mereix un negre sobre blanc. Dies enrere vaig llegir l’escassa i esparsa biografia existent a la xarxa sobre Marcel·lí Esquius i en vaig quedar astorat. Em feia creus de comprovar de quina manera les meves passes han anat resseguint les seves per anar a petar gairebé fil per randa a tots els rodals on aquest català ha deixat empremta. Em fa l’efecte que si de bon antuvi hagués arribat a conèixer el periple d’aquest emprenedor i rara avis -portador del somni americà en aquest país nostrat de renúncia i misèria general- no hagués pogut calcar-lo amb la fidelitat geogràfica que ha acabat resultant. Bé, no cal dir que el vessant més important per a molta gent, els diners, no li he acabat copiant, las! En Marcel·lí, diuen que s’ho va treballar tot solet, home fet a si mateix i exemple que tot era possible quan literalment tot estava per fer.

Voldria descriure l’inextricable lligam que m’uneix a aquest senyor perquè potser és el senyal que em faltava per triar un personatge a mode de treball de recerca per rescatar-lo de l’ostracisme envejós o la sòrdida sospita. 

Les coses no esdevenen per casualitat i qui us escriu veu la llum a la Pubilla Cases de L’Hospitalet de Llobregat, barri on el senyor Esquius va exercir de promotor immobiliari aprofitant la imperiosa necessitat d’habitatge per als immigrants provinents del sud de l’Estat. L’empremta degué ser prou important perquè se li va dedicar un carrer allà mateix, a tocar de Can Vidalet i el seu mercat -encàrrec també seu- popularment conegut com La Bòbila, on a casa sempre hem comprat el peix. A més, precisament en aquest carrer hi trobem una concorreguda administració de loteria on cada avantsala de Nadal pelegrinàvem per invertir uns calerons i aspirar amb un cop de sort a sortir d’aquella barriada amb les butxaques ben plenes com el Senyor Marcel·lí. No va poder ser, amb les butxaques ben plenes, volia dir. En vam acabar sortint com vam poder cap a diversos indrets per acabar, no fotem, al seu invent de Miami Platja o Platja de Mont-roig, això darrer només per a l’IEC. Per si goseu pensar que estem davant d’un promotor d’habitatges i prou, sapigueu que l’església i la caserna de la Guàrdia Civil van sortir del seu sou. Sempre em quedarà però, la curiositat dels seus tals dots de negociador per adquirir de mans de la signatura Villamar del Infante aquell latifundi vora mar. 

Bé, quant a un servidor, ja vivia de lloguer a Cambrils de Mar quan m’arribà l’hora d’invertir per fina força el Compte Estalvi-Habitatge, presó d’Estat, per desgravar. Vaig triar el Far West miamenc...Què voleu, si cada quilòmetre cap a Vandellòs es pagava un milió de pessetes més barat? A empentes i rodolons i la maroma al coll vaig poder adquirir un bé immoble a la terra del vent i el no-res i, tal com Ell, m’hi vaig instal·lar un grapat d’anys com si fos un vell jove retirat. Heus ací que un dia clàssic solitari de mestral Radiohead trepanador m’adono que just a davant de casa comencen unes obres, uns barracons a corre-cuita que deien que havien de ser provisionals i...Alça, Manela! Es tractava de la nova Escola...Marcel·lí Esquius!

D’allò que la vida continua, guillo a l’estranger i un dels països on m’hi estaré un temps serà França, tal com va fer ell també, que va triar Perpinyà, la catalana, testimoni del pelegrinatge pel cinema eròtic i l’embranzida del talent i la visió particular per fer fortuna d’un també, com servidor, amant del ciclisme. De fet, Esquius va néixer al carrer Comtes de Bell-lloc de Sants, just a darrere meu d’on visc actualment. A Sants i de ben brivall, Esquius va aprendre l’ofici d’ebenista alhora que va practicar el ciclisme amb un xic més de sort que el vostre escriptor per acabar com a filantrop de la Volta Ciclista a Catalunya, com bé va saber agrair-li la Unió Esportiva de Sants amb la seva insígnia d’or.

De debò que no em puc creure aital connexió àuria enfortida o reforçada per aquest testimoniatge escrit que ben aviat pujarà amb ell allà a dalt. Per acabar, voldria, ara sí, defugir tota ironia per deixa clar que l’ombra del dubte que hom pugui albergar d’aital personalitat serà sempre fundada en un franquisme on a uns se’ls hi espoliava i als altres se’ls hi regalava. Què va passar en el seu cas? Hom ho hauria d’investigar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada